torsdag 10 juni 2010

KBT och Social Fobi

Social Fobi är en sjukdom med flertalet olika symptom, men som tur är så finns det också flera effektiva behandlingsmetoder. En sådan effektiv behandlingsmetod är KBT, (Kognitiv Beteendeterapi). I det här inlägget så ska jag först och främst berätta lite om KBT och därefter också nämna lite om vilka metoder som används.

KBT är inte enbart en behandlingsmetod för att bota personer som lider av Social fobi, utan Kognitiv Beteendeterapi används även för att bota mängder av andra sjukdomar eller tillstånd. Det primära syftet med KBT som behandlingsmetod är att KBT fokuserar på att ändra de negativa tankarna vilket bland annat är det största problemet för personer som lider av Social fobi.

Det vill säga, målsättningen är att patienterna ska bli mindre stressade i olika sociala situationer och att övervinna sin rädsla för att vistas på offentliga platser. Vad de flesta Sociala fobikerna är rädda för är bland annat offentliga tal eller möten med andra människor, men med hjälp av en professionell KBT terapeut så får du vägledning för att övervinna denna rädsla och på sikt klara sådana situationer.

Detta yttrar sig vanligtvis med att du först och främst får öva dig på olika sociala situationer endast tillsammans med din KBT terapeut där du får användbara tips och med tiden så kommer du med största sannolikhet vara mindre orolig för att möta det verkliga eller offentliga livet därute.

Som sagt var, en av grundstenarna med KBT är att lära dig att hantera negativa tankar, och för en person med Social fobi så uppenbaras som regel dessa tankar när de står framför någon form av social situation vilket leder till ett beteende av osäkerhet och nervositet.

Vanligtvis så försvinner alltså inte dessa negativa tankar på egen hand eftersom hjärnan hos en person med Social fobi bokstavligen är programmerad för att utlösa dessa negativa tankar så snart en social situation uppenbarar sig.

Generellt så tar det en del tid innan en person med Social fobi får önskvärda resultat med KBT, men om du är envis och läraktig så kommer du definitivt att känna dig mer bekväm i sociala situationer relativt snabbt.